Zonnepark Meerstad Noord

“Bij langlopende projecten heb je heel veel informatie. Je kan niet verwachten dat stakeholders dat zelf archiveren. Hier heb je alle informatie op een hele mooie manier gebundeld.”

Een interview met

Zonnepark Meerstad Noord

De Gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Om dit te halen moet 30% van de energie zelf opgewekt worden. Op basis van onderzoek zijn vervolgens geschikte locaties geselecteerd. Een van die locaties is Meerstad Noord. Het gebied is 600 hectare groot en 175 daarvan wordt zonnepark.

Pauzelandschap

Ooit was het plan om dit gebied te gebruiken voor woningbouw, maar toen kwam de woningbouwcrisis en toen is het plan in de ijskast gezet. Renee: “Een zonnepark werkt goed als pauzelandschap. Je krijgt voor 25 jaar een vergunning. Tegen die tijd zijn er mogelijk andere vormen van energie en dan wordt het opnieuw bekeken.

Als gemeente is besloten dat we niet voor maximale opwek gaan, maar ook voor goede biodiversiteit. Daarom wordt ook bepaald welke afstand je tussen de zonnepanelen nodig hebt om de biodiversiteit te behouden of verhogen.” 

Zo transparant mogelijk

De stakeholders in dit project zijn de omwonenden. Het project loopt meerdere jaren en een van de voornaamste uitdagingen is het informeren van de omwonenden. “Als gemeente wil je zo transparant mogelijk je informatie delen. Ik vind dat dat zo hoort. Het gaat mij erom dat je een goed proces doorlopen hebt, ongeacht wat de uitkomst is.”  

"Het gaat mij erom dat er een goed proces doorlopen is."

Voor de omwonenden is de vraag hoeveel ze van het zonnepark gaan merken. “Het is daarbij lastig dat het project al meerdere jaren loopt en de specificaties van het plan aan verandering onderhevig zijn. Zo is inmiddels bekend dat er naast zonnepanelen en omvormers ook een hoogspanningsstation in het park komt. Voor de omwonenden is het vooral de vraag hoeveel geluid daar vanaf komt.” 

 

OneDrive

De Gemeente Groningen probeert de stakeholders zo goed mogelijk te informeren, middels informatiebijeenkomsten, het sturen van brieven en e-mails, maar ook langsgaan bij omwonenden. “Voorheen was er ook een OneDrive waar alle informatie opstond. Het probleem daarvan was echter dat het niet overzichtelijk was. Bovendien is het moeilijk om je voor te stellen hoe het er in de praktijk uit gaat zien op basis van teksten.”

Toen het project een nieuwe fase inging was de vraag wat er gedaan kon worden om de omwonenden beter te informeren. Renee: “Het Online Bezoekerscentrum kwam daarvoor precies op het juiste moment. Bij langlopende projecten als deze heb je heel veel informatie. Dat zijn niet alleen rapporten, maar ook verslagen van de bijeenkomsten. Je kan niet verwachten dat stakeholders dat zelf archiveren. Hier heb je alle informatie op een hele mooie manier gebundeld.”

Duidelijk gevisualiseerd

“Ons doel met het Online Bezoekerscentrum is om een beeld te geven van hoe het zonnepark eruit komt te zien. Dat wordt nu heel duidelijk gevisualiseerd. Daarnaast hebben we een boekenkast in het Online Bezoekerscentrum. Daarin staan alle onderzoeken die we gedaan hebben en daar zit ook een geluidsrapport in. Zo proberen we de omwonenden inzicht te geven in eventueel geluid van de omvormers en het hoogspanningsstation. 

Wat ik ook heel mooi vind is de participatiewand. Hiermee kunnen we mensen actief wijzen op nieuwe informatie. We sturen omwonenden dan een brief en een mailtje, maar in het Online Bezoekerscentrum maken we het dikgedrukt. Zo weet je meteen; dit speelt er nu.”

Online Bezoekerscentrum

Participatie

Renee: “Participatie wordt steeds belangrijker. Op deze manier kun je participatie gewoon goed inrichten. Natuurlijk blijft de fysieke component belangrijk, maar met een Online Bezoekerscentrum heb je ook altijd een goed archief. Ik denk dat dit soort middelen alleen maar belangrijker worden. Als de Omgevingswet er eenmaal is, wordt dat allemaal duidelijker vastgelegd. Voor ons maakt het weinig verschil, wij werken toch al op die manier.”

"Op deze manier kun je participatie gewoon goed inrichten."

“Voor mij persoonlijk is het prettig dat het systeem erachter makkelijk is. We kunnen er alles opzetten. En als ik iets groters veranderd wil hebben, dan is het prettig dat de Imagineers snel reageren. Zoiets moet soms gewoon even snel. En die deadlines worden altijd gehaald. Het grootste voordeel vind ik dat ik zelf dingen kan aanpassen. Ik geef dingen graag uit handen aan een goede partij, maar ik wil er wel zelf bij kunnen. Als er een fout opstaat, kun je het direct zelf aanpassen.”

Nieuwsgierig geworden? 

Bekijk platform

Ook een Online Bezoekerscentrum voor jouw organisatie?

Onze consultants nemen je mee in de mogelijkheden. Samen kijken we wat de beste oplossingen zijn voor jouw organisatie.